Orgelprosjekt i Mangen kapell fullført


Nytt orgel i Mangen kapell er på plass. I desember 2022 monterte Br. Torkildsen orgelbyggeri as orgelet på galleriet i Mangen. - Det er en spennende prosess å se et mekanisk pipeorgel komme på plass. - Se foto fra monteringen av orgelet.

Foto: Fasade /spillebord - Orgelet i Mangen kapell.

Det nye orgelet i Mangen kapell er et brukt pipeorgel, opprinnelig bygget av Orgelbygger J. E. Spigset i 1982 som et "husorgel" i et privat hjem. Orgelet er restaurert og utvidet av Br. Torkildsen orgelbyggeri as i 2022.

ORGELET:
I. manual:
Tregedakt 8'
Gemshorn 2'

II. manual:
Gamba 8' (g#0-g3)
Kvintatøn 4' (Nye piper fra c0-g3 - principal-piper, for fyldigere klang)

Pedal:
Subbass 16' (C-f1) (ny stemme i orgelet - gjenbruk av stemme fra orgel Søndre Høland kirke)
Pedal-stemmen er plassert på kjeglelade, bak orgelhuset.

Kopler:
II-I, I-P, II-P.
Svelldører på sidene av orgel-overbygget.

Orgelet er utbygget med større Orgelvifte og ny belg for å kunne få ut det fulle klangpotensialet av orgelstemmene. Og ikke minst for å forsyne de nye store pedal-pipene med tilstrekkelig luft.

 


Foto: Orgelbygger Nils Günther Torkildsen, Kantor Knut-Martin Katla og Orgelbyggerlærling Serafin Hugensmidt (Foto: Hans-Egil Øien) - Hyggelig å være innom kapellet for en prat og se orgelet ta form underveis i monteringen.

 


Foto: Orgelbygger Nils Günther Torkildsen monterer og justerer tangentene til mekanikken inne i orgelet.

 


Foto: Orgelbygger-lærling Serafin Hugensmidt monterer rastebrettet, på pedal-vindladen, som støtter opp de store tre-pipene i pedalstemmen.

 


Foto: Hans-Egil Øien, som er orgelentusiast og med i orgelkomitèen, får være med å løfte på plass èn av de store pedal-pipene, sammen med Serafin Hugensmidt.

 


Foto: Viften som forsyner belg og orgelpiper med luft, er montert i en lydisolert kasse.


 


Foto: Foran: Belgen som forsyner orgelet med luft. Orgelviften sender luft inn i belgen, som da hever seg. Skifer-stein på toppen av belgen setter luften i belgen under trykk, og luften går så videre inn til laden/orgelpipene. - Bak: Pedalpiper Subbass 16' i tre.


 


Foto: Detalj, - svelldører på sidene av orgelhuset, styres med en pedal fra orgelkrakken, og øker eller demper volumet på orgelklangen.

 


Foto: Orgelbygger Nils Günther Torkildsen, - før orgelets piper er satt på plass. - Orgelet er plassert innerst på galleriet i kapellet. Med denne plasseringen har orgelet en fin plassering, vi får utnyttet plassen på galleriet godt, og det runde vinduet med farget glass kommer til sin rett.

 

 


Foto: "Fra orgelkrakken".

 


Foto: Orgelet - ferdig montert.

Orgelet i Mangen kapell ble tatt i bruk allerede julen 2022 på julaftens gudstjenesten og 2. juledags gudstjeneste. Den høytidelige innvielsen av orgelet blir søndag 12.02.23 kl. 17 - Velkommen!

 

I desember besøkte Indre Akershus blad oss - Les Roger Ødegårds artikkel fra 22.12.22.

->Les om det nye orgelet i Mangen kapell i Indre

Tilbake